Amit feltétlenül tudnia kell a koleszterin és a magas vérnyomás kapcsolatáról

617
HOZZÁSZÓLÁS:

Hazánkban a lakosság zsírfogyasztása a 80-as években egészségtelen mértékűvé vált. Szekoleszterinmélyenként, évenként a 33 kg „látható” zsírfogyasztásból 23 kg zsírt, 5 kg olajat, 2,5 kg vajat, 2,5 kg margarint fogyasztunk és emellett rejtett zsírként a hús- és húskészítményekben, tejtermékekben stb. még kb. 18 kg-ra tehető az a döntően állati eredetű zsírmennyiség, amellyel össz-zsírfogyasztásunk évi mintegy 50 kg-ra, napi 140 g-ra becsülhető.

A növényi eredetű zsírok előnyei

Az adatokból látszik, hogy a növényi eredetű zsírok aránya kedvezőtlenül alacsony, pedig fogyasztásuknak két előnye is lenne. Egyrészt jóval gazdagabbak az ún. telítetlen zsírsavakban, mint a főleg telített zsírokat tartalmazó állati eredetű zsírok, utóbbiak pedig egyes adatok szerint a vérnyomást emelik.

Másrészt, a növényi eredetű zsírokban egyetlen mg koleszterin sincsen (hiszen ezt csak az állati szervezet tudja előállítani), a koleszterin pedig a szívinfarktus elsőrendű rizikófaktora, sőt, legújabb vizsgálatok szerint hipertóniára is hajlamosít.

A koleszterin és a hipertónia

A jelen hazai szokások szerint, táplálékaink energiatartalmának 40%-át zsírokból fedezzük. Egy vizsgálat szerint, ha ezt az arányt 23%-ra lehetne csökkenteni, ez önmaga a szisztolés vérnyomás átlag 8 Hgmm-es csökkenésével járna egészségesekben, így a magasvérnvomás-betegség megelőzésében jelentős szerepe lehetne.

Ha pedig az össz-zsírfogyasztás csökkenése mellett arányaiban nagyobb szerepe lenne az olajfogyasztásnak, akkor azon vizsgálatok alapján, miszerint olajsavban vagy linolénsavban, tehát telítetlen zsírsavakban gazdag étrend hatására vérnyomáscsókkenést tudtak kimutatni, számíthatnánk a hipertónia kezelésében felhasználható diétás segítségre is.

A többszörösen telítetlen zsírsavaknak van két olyan fajtája, mely elsősorban a halak húsában és zsírjában fordul elő. A japán halászfalukban az évi halfogyasztás személyenként 90 kg körül van, itt kimutathatóan kevesebb a magas vérnyomás okozta agyi érbetegségek száma, mint a japán farmokon élők között, ahol ez 30 kg-ra tehető. (Hazánkban csupán 2,5 kg/fő/év!) A tengeri halak közül legtöbb ilyen zsírsavat (EPA) a makréla hal tartalmaz, melyből grönlandi eszkimók napi 40 dkg-ot is fogyasztanak. Német kutatók makréla halkonzerv etetésével, mások ebből a halból készült kapszulázott halolaj adásával tudtak vérnyomáscsökkenést elérni.

Ez a jótékony EPA, mely a vérzsírokra és a véralvadásra is kedvező hatással lehet, s a hagyományos halfogyasztó országok alacsony szívinfarktus-gyakoriságában is szerepet játszhat, más tengeri halakban, egyes adatok szerint hazai növényevő halainkban is kimutatható.

A magas vérnyomás és a vér magas koleszterinszintje között eddig direkt kapcsolatot nem tudtak kimutatni, de ismert volt, hogy a szívinfarktus keletkezésére való hajlam együttes jelenlétük esetén megsokszorozódik.

1988-ban fejeződött be az amerikai UTAH államban egy nagy vizsgálat, mely új összefüggéseket tárt fel. Ismerve a – már említett – kapcsolatot a hipertónia és az öröklődés között, olyan családokat vizsgáltak, ahol egy családon belül több hipertóniás fordult elő. Ezen magas vérnyomású betegek között a lakossági átlagnál és még az elhízottaknál is magasabb vérzsírértékeket találtak (19%-uknak magas volt a vér koleszterin-, 30%-uknak magas volt egy másik zsírféleség, a vér triglicerid szintje és 39%-uknak kórosan alacsony volt az infarktus elleni védőfaktornak tekintett, úgynevezett HDL-koleszterinszintje).

Miután az utóbbi években az is kiderült, hogy bizonyos vérnyomás-csökkentők, így a vízhajtók és egyes ún. bétablokkoló szerek emelhetik a vérzsírszintet, az ezekkel kezelt magas vérnyomású betegeket nem számították be a vizsgálatokba. Vizsgálataik alapján körülírtak egy új kórképet, melyet magyarul talán „családi zsíranyagcsere-zavarral járó magas vérnyomás”-nak nevezhetnénk, melynek lényege, hogy egy családon belül a közvetlen családtagok, ill., rokonok között 60 év alatti hipertóniások közel fele ebbe a betegségcsoportba tartozik.

Mindezek alapján még jobban hangsúlyt kap a magasvérnyomás betegség és a diéta kapcsolata, hiszen a magas vérzsírszint öröklött hajlam esetén is befolyásolható: csökkenthető diétával vagy fokozódhat helytelen táplálkozással.

617
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]