Honnan származik a koleszterin?

578
HOZZÁSZÓLÁS:

A szervezetben lévő koleszterin két forrásból származik. Egyrészt kívülről jut a szervezetbe, az állati eredetű táplálékokból, másrészt a szervezet saját maga készíti, a minden sejtben találhatkoleszterin-erek-meszesedesó “kis koleszteringyár termékeként”.

Normális esetben a szervezetben készített koleszterin mennyisége függ a táplálékkal bekerült mennyiségtől, vagyis a szervezet éppen annyi „saját” koleszterint termel, amennyivel az elfogyasztott mennyiséget a szükséges szintre kiegészíti. Ez azt jelenti, hogy a mindenkori szükségletnek megfelelő mennyiség a két forrásból együttesen kerül ki, de az arány változik.

Ha több koleszterin kerül a szervezetbe, a saját termelés visszaszorul, míg ha kevés a felvett koleszterin, a termelés megnő. Amennyiben mégis emelkedne a koleszterinszint, a kiválasztás is képes fokozódni.

A vér koleszterinszintje több tényező együttes hatásának az eredménye, amit egy finom szabályozómechanizmus tart egyensúlyban. Ennek meghibásodása felelős a magas koleszterinszint kialakulásáért.

Ez a finom szabályozás több ponton is sérülhet. Gyakori eset, hogy a szervezet egy öröklődő hiba miatt nem érzékeli jól a felszívódó koleszterin mennyiségét, ezért nem szorul vissza a saját termelés, és így túl sok koleszterin keletkezik. Ez az öröklött (genetikai) zavar lehet nagyon súlyos (‘familiáris hiperkoleszterinémia’), ezekben az esetekben az érelmeszesedés már nagyon korán kezdődik, és akár már gyerekkorban szívizominfarktushoz vezethet. Ez a forma szerencsére nagyon ritka.
Gyakoribb az az eset, ahol a genetikai zavar enyhe, az eltérések csak felnőttkorban alakulnak ki, enyhébbek és kezeléssel is jól befolyásolhatók.

Az elhízás, a mozgásszegény életmód az össz.-koleszterinszintet csak kevéssé emeli, viszont az egyes koleszterinfajták arányát rontja. Az LDL-koleszterin („rossz koleszterin”) szintje emelkedik, míg a HDL-koleszterin („jó koleszterin”) szintje kórosan alacsony lesz. Ez az eltérés összefüggésben van a zsírszövet, különösen a hason elhelyezkedő zsírszövet mennyiségével. A zsírszövet ugyanis nem egyszerűen csak energiaraktár, hanem számos hormonszerű anyagot is termel. Elhízásnál ezek a hormonszerű anyagok a zsír- és cukoranyagcserét károsan befolyásolhatják.

578
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]