Hogyan okoz a helytelen táplálkozás magas vérnyomást?

651
HOZZÁSZÓLÁS:

A helytelen táplálkozás többféleképpen idézhet elő magas vérnyomást, vagy hozzájárulhat annak súlyosbodásához.

Óvatosan a sózással!

A túlzott sófogyasztás következtében a szervezetben felhalmozódó nátriumion érzékenyebbé teszi az arteriolákat az érszűkítő anyagok hatására.

Az érszűkítő anyagok (pl. nor-adrenalin, adrenalin, angiotenzin II, endotelin, vazopresszin) megtalálhatók az egészséges emberi szervezetben is, ezek a vérnyomás szabályozásának szerves részét képezik.

Ha a kelleténél több sót fogyasztunk, és ezt a sótöbbletet a vesénk nem tudja kiválasztani, akkor ezek az érszűkítő anyagok a szükségesnél nagyobb mértékben válnak hatásossá, tehát emelkedik a vérnyomásunk.

A túlzott sófogyasztásnak emellett van egy másik kellemetlen hatása is: vizet tart vissza a szervezetben. A víz a sejtek közötti térben és az érrendszeren belül is felhalmozódik. Legszembetűnőbb jele az ödéma, azaz a vizenyő megjelenése, leggyakrabban a lábszárakon vagy a szem körül.

Ha az érrendszeren belül fokozódik a vízmennyiség, megnő a vér térfogata, fokozódik a perctérfogat, tehát nő a vérnyomás is. Mindennek a fordítottja is igaz: ha kevesebb sót fogyasztunk, akkor csökken a vémyomásunk.

A koleszterin és a zsír hatásai

A koleszterin és zsír túlzott fogyasztása közvetett úton fokozhatja a vérnyomást: elősegítik az érelmeszesedés kialakulását, s a meszes, merev erek keringési ellenállása megnő, tehát nő a vérnyomás, annak elsősorban a szisztolés értéke.

Ezért van az, hogy időskorban, előrehaladott érelmeszesedés esetén a vérnyomás szisztolés értéke magas, a diasztolés értéke pedig többnyire normális, pl. 180/80 Hgmm.

Az ilyen, ún. izolált szisztolés hipertónia ugyanolyan károsodásokat okoz, mint amikor a vérnyomás mindkét értéke magas, ezért nem fogadhatjuk el azt a régi nézetet, hogy a vérnyomásnak annyinak kell lenni, mint az életkor + 100.

A tápanyagok szerepe a magas vérnyomásbanrossz-taplalkozas-trombozis--mentok-sult-krumpli

A kalciumban és magnéziumban szegény táplálkozás szintén hozzájárulhat a magas vérnyomás kifejlődéséhez.

Ez az összefüggés csupán statisztikai felméréseken alapul, mert kimutatható, hogy ha egy embercsoport kevés kalciumot és magnéziumot fogyaszt, akkor közöttük többnek lesz magas vérnyomása. A kalciumban és magnéziumban gazdag táplálkozás viszont segítheti a vérnyomáscsökkentő kezelést.

A túlzott mértékű fehérjefogyasztás szintén fokozhatja a magas vérnyomás kialakulásának valószínűségét, feltételezhetően azáltal, hogy fokozódik olyan hormonok termelődése a szervezetben, melyek vérnyomásemelő hatásúak (pl. az agyalapi mirigy és a mellékvesekéreg bizonyos hormonjai).

651
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
2
  1. Varga Zsuzsanna szerint:

    A túlzott sózással az ételek valódi ízét is elvesszük. Mióta kevesebb sóval főzök nemcsak egsézségesebb, hanem finomabb ételeket tálalok családom számára.

  2. Maklári Károly szerint:

    Mióta magas a koleszterinem jócskán vissza kellett vennem a fűszerezésből. Nekem nagyon hiányoznak a jó magyaros, fűszeres kaják. Néha még “bűnözök” egy kicsit, talán egyszer megszokom az íztelenebb ételeket is.

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]