Ezért nélkülözhetetlenek szívünk számára az esszenciális zsírsavak

584
HOZZÁSZÓLÁS:

Az esszenciális zsírsavakként ismert zsírsavakat tartalmazó halhús erőteljes és hatékony védelmet nyújtanak a szív- és keringési – betegségek ellen.zsirsavak

A nélkülözhetetlen zsírsavak

Közülük is az EPA (ejkozapentenoiksav) a legfontosabb, aminek a rendszeres magas fogyasztása közvetlen összefüggésbe hozható a koszorúér eredetű trombózis és egyéb szívkárosodások kis gyakoriságával azoknál a népeknél (grönlandi eszkimók, japán halászközösségek), akik nagyon sok olajos halat fogyasztanak.

Az EPA biokémiai átalakulása során olyan ún. hármas szénláncú foszfogliceridek – prosztaglandinok vagy más hormon jellegű vegyületek – keletkeznek, amelyek a szervezet számos sejtfolyamatának pillanatnyi szabályozásában életfontosságú szerepet töltenek be.

A háromtagú foszfogliceridek csökkentik a véralvadási hajlamot, így az EPA nemcsak a szívrohamok és agyvérzések kockázatát csökkenti, hanem a vérzsírok bizonyos csoportjának és a koleszterinnek a szintjét is.

Ezek a lipidek egyébként a véredények falára rakódó zsírfoltok, ateránák fő alkotórészei. Csökkenti a vérnyomást, és előnyösen befolyásolja a monociták működését. Mindkét hatás kedvező az érpályákat fenyegető betegségek ellen.

Az EPA hatékony a fennálló magas vérnyomással szemben is. Az egyik klinikai kísérletben 16 magas vérnyomású beteget vizsgáltak 12 hetes időszak alatt. Valamennyiük szisztolés nyomása 200 Hgmm felett, a diasztolés vérnyomásuk pedig 91-100 Hgmm között volt.

A betegeket véletlenszerűen két csoportba osztották. Valamennyi résztvevőnek váltakozva adtak placebóolajat vagy halolajat. A vizsgálat során a „kettős vak módszert” alkalmazták; sem az orvosok, sem a betegek nem tudták, hogy mikor, ki kapja a halolajat, és ki a placebót.

A csoportbeosztás előtt a betegek átlagos vérnyomása 160/94 Hgmm volt. Hathetes placebóolaj szedése után 161/94,5 Hgmm átlagot mértek: halolaj evése után pedig 151/92,5 Hgmm-t. Hajlongó testhelyzetben a halolajkivonatot kapottak szisztolés vérnyomása 5,48%-kal alacsonyabb volt a placebóval kezeitekéhez képest, álló helyzetben pedig 5,66%-kal. A halolajszedés gyakorlatilag nem befolyásolta a diasztolés vérnyomást.

A 16 beteg közül 13 a halolajkezelést ugyanannyira elfogadhatónak találta, mint a korábbi gyógyszereket, amelyekkel a magas vérnyomását kezelték. Ebben a kísérletsorozatban a halolaj EPA koncentrációja magasabb volt, mint a nyugati országok egészségvédő üzleteiben és patikáiban vásárolható, megelőzést célzó EPA-készítményeké; mindazonáltal naponta kisebb mennyiségű halolaj fogyasztása mindenképpen megszívlelendő – akár az általános egészségi állapotunkat és életkedvünket kívánjuk emelni, akár a szívtáji szorítást vagy a magas vérnyomást akarjuk természetes módon is enyhíteni.

584
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]