A rossz koleszterinről: Minél kevesebb, annál jobb

576
HOZZÁSZÓLÁS:

Az LDL, vagyis a rossz koleszterinek “mint zsírcseppecskékkel megrakott teherautók közlekednek a véráramban”, és egyenesen a sejtekhez szállítják a koleszterint. Bajt akkor okoznak, ha túl sok LDL gyűlik össze a vérben, majd azok lerakódnak az artériák falában, és felhalmozódnak a szívkoszorúerek hártyavékony bélését alkotó sejtekben, létrehozva a szívre rendkívül veszélyes plakkok alapját. A zsír, koleszterin, kalcium és más anyagok keverékéből álló plakkok idővel beszűkíthetik a koszorúereket, és emiatt kevesebb vér jut a szívizomhoz.

erelmeszesedes-02

Valahogy így kell elképzelni egy elmeszesedett eret

A legújabb kutatások szerint az LDL-ek egyik típusa, “a parányi, sűrű LDL” különösen veszedelmes lehet. A szorosan összetömörülő részecskékben nagyon könnyen kárt tesznek a vérben előforduló szabad gyökök. A sérült, parányi LDL-részecskék könnyen behatolnak az artériák falába, elindítva ezzel az érelmeszesedéshez vezető plakk-képződést.

Növeli az érelmeszesedés kockázatát, ha sok LDL van a vérben, csökkenti viszont, ha kevés. Simon Capewell professzor, a liverpooli egyetem munkatársa legújabb kutatásai alapján úgy véli, hogy az őszkoleszterinszintnek az átlagos jelenlegi 5,8 mmol/l értékről 5,2 mmol/l-re való csökkenésével akár évi 25 000 életet is meg lehetne menteni!

És hol van a biztonságos zóna? Valamennyi kutató egybehangzóan állítja, hogy minél alacsonyabb az LDL-szint, annál kisebb a szívbetegség kockázata.

A ‘Journal ofthe American Medical Association’ című szaklap 2004. márciusi számában megjelent egy provokatív cikk, amelynek szerzői arra a megállapításra jutottak, hogy a nagy mennyiségben adagolt, elsősorban az LDL-ekre ható koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek megállíthatnák a szívbetegségek előrehaladását, akár 28 százalékkal csökkentve a halálozási arányt. – Mindez csak elméleti síkon “működőképes” elképzelés, hiszen a szintetikus gyógyszerek nagy mennyiségű adagolása valószínűleg nem csak pozitív hatásokban nyilvánulna meg…

576
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]