A koleszterin valóban hajlamosító tényezője a szívrohamnak?

587
HOZZÁSZÓLÁS:

A koleszterinről az 1950-es években kezdtek el írni az amerikai sajtóban. Ezt követően nagyjából 20 évnek kellett eltelnie, mire világszerte közismertté vált, mint a szívroham rizikótényezője.

Ha a táplálékban túl sok a telített zsír, akkor túl sok koleszterin kerül a vérben, mindez az artériák elzáródásához és szívrohamhoz vezethet. Az USA-ban már az 1920-as évek óta a szívbetegség számított az egyik fő haláloknak, senki sem örült, amikor arra hívták fel a figyelmét, hogy az olyan finomságok rendszeres “túladagolása”, mint a vaj, a sajt, a torta, a fagylalt akár a legrosszabb bekövetkezéséhez is vezethet…

A történet kulcsszereplője dr. Ancel Keys, a minnesotai egyetem kutatója volt. A 2. világháború idején dr. Keys állította össze az amerikai hadseregben rendszeresített, nagyon tápláló élelmiszercsomagokat. Az 1950-es években tűnt fel neki, hogy a jól táplált amerikai üzletemberek körében ugrásszerűen növekszik a szívbetegség gyakorisága, miközben a háború utáni, élelmiszerhiánnyal küszködő Európában ez a jelenség csökkenő tendenciát mutat.

Miután több országban (pl.: Finnországban, Görögországban, korabeli Jugoszláviában, Olaszországban, Hollandiában, Japánban és az USA-ban) is vizsgálódott a férfilakosság körében, és összehasonlította vérük koleszterinszintjét, telítettzsír-fogyasztásukat és szívbetegségi mutatóikat. Dr. Keys arra a megállapításra jutott, hogy „szoros összefüggés” áll fenn a telített zsírok és a szív egészsége között. sziv-fajdalom-mellkasi-fajdalom-szivroham

A ‘Time‘ magazin címoldalára is felkerült tudós a telített zsírok bevitelének csökkentését javasolta, valamint azt, hogy a vér koleszterinszintjének leszorítása érdekében az emberek fogyasszanak inkább többszörösen telítetlen zsiradékot, például napraforgóolajat.

Dr. Keys úgy vélte, ha kevesebb lesz a koleszterin a szervezetben, akkor kevesebben is fognak meghalni szívrohamban –> Ennek alapján készült el az USA első szívbarát étrendje, amelyet az újonnan alapított ‘Amerikai Szívszövetség’ 1957-ben a nagyközönségnek is javasolt.

Ancle Keys egyébként 100 évet élt (1904 – 2004), tehát valamit valóban tudhatott a koleszterin – a szívroham – az egészséges táplálkozás háromszögéről!

Most pedig tegyünk egy kisebb ugrást az időben, és ugorjunk előre. Ma már tudjuk, hogy a koleszterin nem okvetlenül ártalmas. A puha, viaszos anyagot a máj (valamint a bélrendszer és a bőr) folyamatosan termeli, mert szerepe van a sejthártyák felépítésében, a nemi hormonok, a D-vitamin és a zsíremésztéshez szükséges epesavak előállításában. A koleszterin alapanyaga a táplálékkal bevitt zsír.

A szívbarát koleszterinszint kulcsa a megfelelő egyensúly a vegyület két típusa az alacsony sűrűségű, „ártalmas” lipoproteinek (LDL) és a magas sűrűségű, „hasznos” lipoproteinek (HDL) A kutatási eredmények arra utalnak, hogy minél magasabb a HDL-szint, és minél alacsonyabb az LDL-szint (azaz minél inkább megközelítik a vadászó-gyűjtögető társadalmakban megfigyelhető természetes koleszterin-egyensúlyt) annál kisebb a koszorúér-elzáródás és a szívroham kockázata.

587
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]