A HDL: a jó koleszterin

609
HOZZÁSZÓLÁS:

A vérben lévő nagy sűrűségű lipoproteinek, azaz a HDL-ek összegyűjtik az LDL-részecskcanstockphoto0880467éket, és lebontásra a májba szállítják őket. A HDL-ek összeolvadnak az LDL-ekkel, és átveszik azok koleszterin-rakományát.

Egyes új kutatások alapján úgy tűnik, hogy a HDL-ek antioxidánsként is hatnak, gátolják az LDL.koleszterinek plakk-képző folyamatait. (Merően új feltételezés, hiszen az antioxidánsok közismert, hogy lassítják vagy megakadályozzák a szervezetben az oxidáció miatt bekövetkező károsodásokat. Főként a friss zöldségekben és gyümölcsökben, a halakban és a magvakban találhatók ilyen jellegű vegyületek.)

“Jót, jó áron”!

A HDL-ek roppant hatékonyak! Tudományos statisztikák szerint a HDL-szint értékének minden egytizednyi javulása 3-4 százalékkal csökkentheti a szívroham kockázatát.

A magas HDL-szint pedig olyan nagyszerű védelmet kínál, hogy még az egészségre ártalmas, egyéb kockázati tényezők, mint például a cukorbetegség vagy a túlsúlyosság negatív hatásai is mérsékelhetőek.

Az alacsony HDL-szint ugyanakkor már veszélyes, mivel védelem nélkül hagyja a szívet az LDL-eknek, valamint a vérzsírok egy másik káros típusának, a trigllcerldeknek a támadásaival szemben. (A HDL-szlntnek ideális esetben 1,3 mmol/1 felett kell lennie; az 1,1 mmol/1 alatti érték már túl alacsonynak számít.)

A HDL-szint megemelése viszonylag egyszerű: egészséges zsiradékokat kell fogyasztani, amilyenek az olajos húsú halakban, az olajos magvakban, és/vagy az olívaolajban is vannak! – Persze sok mozgással egybekötve!

609
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]